Wie kan behandeld worden?
Door het toepassen van verschillende technieken kunnen wij iedereen behandelen, ongeacht leeftijd, ziekte, handicap of eerder doormaakte rugoperaties.
Kan ik zonder klachten naar de chiropractor?
Ja. Voorkomen is beter dan genezen!
In de meeste gevallen worden de problemen langzaam opgebouwd, maar pas wanneer het lichaam deze niet meer kan opvangen ontstaan er klachten. Het lijkt dan alsof die plotseling ontstaan, vaak zonder duidelijke oorzaak. Door preventieve lichamelijke check-up kunnen kleine storingen meestal tijdig ontdekt en verholpen worden voordat er klachten ontstaan. Op die manier blijft u optimaal functioneren.
Wanneer is het zinvol om naar de chiropractor te gaan?
Als u bevestigend antwoordt op een of meerdere van onderstaande vragen is een controle zinvol;
- Bent u blootgesteld aan fysieke, chemische of emotionele stress?
- Voelt u wel eens pijn tijdens normale dagelijkse bezigheden?
- Heeft u een lage weerstand?
- Neemt u wel eens medicijnen die de klachten onderdrukken maar niet verhelpen?
- Geeft u het “ouder worden” de schuld van uw klachten?
- Maakt u zich zorgen dat u straks geen leuke dingen meer kunt doen?
- Vindt u de uitspraak “u moet er mee leren leven” niet terecht?
- Wilt u graag voorkomen dat u klachten krijgt?
Mag ik naar de chiropractor als ik zwanger ben?
Ja. Chiropractie kan u en uw baby helpen bij een gezonde zwangerschap en bevalling. Wij onderzoeken uw lichaam op blokkades die het zenuwstelsel nadelig beïnvloeden. Wanneer de functie van het zenuwstelsel belemmert wordt heeft dat gevolgen voor het hele lichaam, de algehele gezondheidstoestand en mogelijk de ontwikkeling van het kindje. Wij maken gebruik van aangepaste technieken waardoor u tijdens de gehele zwangerschap behandeld kunt worden.
Is er een wetenschappelijke basis voor de chiropractische behandeling?
Ja, er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die het effect van de chiropractische behandeling hebben gedocumenteerd.
Is chiropractie erkend?
In Nederland valt chiropractie nog steeds onder de noemer "alternatieve of complementaire geneeskunde". Echter in vele lidstaten van Europa (België, Engeland, Zwitserland en de Scandinavische landen) is chiropractie een bij de wet erkend beroep.
Wat is het verschil tussen chiropractie en fysiotherapie?
De chiropractor richt zich meer op afwijkingen aan de wervelkolom en het zenuwstelsel, die vaak de oorzaak kunnen zijn van rug- en nekklachten. De fysiotherapeut is meer gericht op het spierstelsel. Chiropractie en fysiotherapie kunnen een goede aanvulling op elkaar zijn.
Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?
De chiropractor heeft een vijf-jarige opleiding op universitair niveau gevolgd en een stagejaar in Nederland doorlopen, waarbij hij of zij geleerd heeft zelfstandig een diagnose te stellen. De opleiding tot manueel therapeut is meer theoretisch gericht en aanzienlijk korter. De manueel therapeut gaat vooral dat gebied behandelen dat klachten geeft, terwijl de chiropractor naar het gehele lichaam kijkt. Daarnaast heeft de chiropractor de beschikking over meer en andere technieken.
Hoe veel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal behandelingen dat nodig is wisselt per patiënt en is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. leeftijd, fysieke gesteldheid, aard en duur van de klacht. In het algemeen treedt er binnen de eerste vier behandelingen wel een duidelijke verandering op.
Hoe lang duurt het voordat ik pijnvrij ben?
Uw herstel hangt af van uw klacht, de tijd dat uw klacht al aanwezig is, uw persoonlijke conditie, levensstijl en uw eigen inzet tijdens en tussen de behandelingen. Nadat uw klachten gaan afnemen zal de behandeling in stappen worden afgebouwd, maar nog wel voortgezet om het lichaam te stabiliseren. De ervaring leert dat veel patiënten anders snel terugvallen in hun oude patroon zodra ze zich beter voelen.
Mag ik na een behandeling gewoon alles doen?
Het is verleidelijk om eens lekker aan de slag te gaan als de klachten eindelijk minder worden. De tuin schreeuwt om een beurt, de auto is vies, de ramen moeten gewassen worden, de sportschool roept of je zou dat verre familielid echt eens moeten opzoeken! Toch is het niet verstandig om te hard van stapel te lopen, het lichaam heeft tijd nodig om de behandeling te verwerken. U kunt beter een dag rustig aan doen en daarna uw activiteiten langzaam opbouwen. Geen pijn betekent niet automatisch “geen probleem”.
Waardoor ontstaan een wervelblokkade?
Een wervelblokkade kan veroorzaakt worden door
Fysieke stress (slechte houding, kleine en grote ongelukken, verkeerd tillen etc.)
Chemische stress (roken, cafeïne, medicatie, alcohol, toevoegingen aan voedsel etc.)
Emotionele stress (werk, financiën, scheiding, verlies van een dierbare etc.)
Wat is een correctie?
Een correctie van een gewricht is een gecontroleerde, snel uitgevoerde beweging waarbij de normale beweeglijkheid van het gewricht hersteld wordt.
Waarom kraakt het?
Soms hoort u een "krakend" geluid als het gewricht gecorrigeerd wordt. Tijdens een behandeling worden de gewrichtsoppervlakken een heel klein beetje uit elkaar geduwd, waardoor zich een luchtbel vormt in de gewrichtsspleet, dit is vaak hoorbaar. U kunt het vergelijken met het laten ‘ploppen’ van uw vingers. Overigens veroorzaken niet alle behandelingstechnieken dergelijke geluiden. U kunt dus ook behandeld worden zonder dat u dit soort geluiden hoort.
Is een chiropractische behandeling pijnlijk?
Nee. Normaal gesproken zijn correcties van gewrichten pijnloos. Bij acute klachten doet bijna iedere beweging pijn en kan de behandeling ook vervelend zijn. Wij houden hier rekening mee en passen zo nodig de behandeling aan.
Is chiropractie gevaarlijk?
Nee! De meeste behandelingsvormen hebben bijwerkingen. Sommige ervaren napijn - of een zeurend gevoel - na de behandeling, maar de pijn die er al was, overschaduwt dit vaak. Ernstigere bijwerkingen zijn zeer zeldzaam, vooral in vergelijking met het risico bij andere behandelingsvormen zoals medicijnen en operaties.
Chiropractie is het veiligste van alle geneeskundige beroepen. Chiropractoren hebben de laagste schadeverzekering vergeleken bij alle andere beroepen in de geneeskunde omdat wij grote zorg besteden aan veiligheid en effectiviteit. Chiropractie is veiliger dan een aspirine!
Is chiropractie verslavend?
Nee, maar het is wel mogelijk om gewend te raken aan het gevoel van welzijn en in balans zijn dat ontstaat door de chiropractische behandelingen. U wordt zich bewuster van het eigen lichaam, ervaart minder stress en krijgt meer energie.
Kan ik "losse gewrichten" of slijtage krijgen van een chiropractische behandeling?
Nee. In tegenstelling tot de geruchten, hebben verschillende onderzoeken aangetoond, dat men geen "losse gewrichten" of "slijtage" van manipulatie kan krijgen. De functie van de gewrichten en spieren wordt juist verbeterd, zodat de patiënt van zijn of haar klachten af komt.
Als ik mijn eigen nek of rug kraak, geef ik mezelf dan een behandeling?
Veel mensen hebben de neiging om het krakende geluid van de nek te associëren met een behandeling van een chiropractor. Dat is niet juist. Als u uw nek kunt kraken, is het meestal omdat er een ruggenwervel niet goed zit waardoor andere delen van de rug te veel kunnen bewegen en makkelijk “kraken”. Zelfs chiropractoren kunnen zichzelf niet behandelen. Als u uw nek kraakt, wordt de druk maar eventjes minder. Na korte tijd wilt u de nek weer kraken omdat de vastzittende ruggenwervel, die ook nog eens uit balans is, nog steeds niet gecorrigeerd is.
Zal ik ijs of warmte gebruiken?
Wij bevelen ijs aan voor klachten die plotseling zijn ontstaan en bij zwellingen.Warmte kan voordelig zijn bij chronische rugklachten.